27.5.10

Προσέχετε ποιόν ..βάζετε στο σπίτι σας;

Υποθέτω πως όλοι κοιτάζετε από το ματάκι της πόρτας πριν την ανοίξετε σε κάποιον, ελέγχετε ποιος μπαίνει σπίτι σας και αν έχει καλή πρόθεση απέναντί σας ή όχι. Ελάχιστη όμως είναι η σημασία που δίνουν οι περισσότεροι από μας, στις εικόνες που βάζουν σπίτι τους, κι όταν μιλώ για εικόνες, μιλώ για κάθε είδους πίνακα ή έργο τέχνης που επιλέγουμε για να διακοσμήσει το χώρο μας. Χωρίς βέβαια να λαμβάνουμε ποτέ υπ’ όψιν ότι το κριτήριο για μια τέτοια επιλογή δεν είναι μόνον αν ταιριάζει στα χρώματα του χώρου. Πρόκειται για μία εικόνα που αναπαριστά συγκεκριμένα δρώμενα, σκέψεις και συναισθήματα, επί μονίμου βάσεως μέσα στο σπίτι μας.
Είναι αλήθεια ότι με την παρουσία της τηλεόρασης, των πολλαπλών τηλεοράσεων για την ακρίβεια, αλλά και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι εικόνες που εισβάλλουν καθημερινά στο χώρο μας, έχουν υπέρ-πολλαπλασιαστεί, όμως τώρα θα σταθώ στα πάσης φύσεως έργα τέχνης, γιατί το ζήτημα της τηλεόρασης είναι μεγάλο.
Κάθε έργο τέχνης, (όρος αμφιλεγόμενος καθώς η τέχνη είναι κάτι που εξυψώνει τα ήθη, πράγμα που δεν κάνουν όλα τα λεγόμενα έργα τέχνης), πίνακας, φωτογραφία, γλυπτό, σύνθεση κτλ, είναι προϊόν του δημιουργού του. Για την ακρίβεια φέρει αποτυπωμένο επάνω του, τον ίδιο τον δημιουργό του και την συνειδησιακή του κατάσταση. Τα συναισθήματά του, τις σκέψεις του, τα πάθη του. Δεν θα αναλύσω εδώ αν το προϊόν όλων αυτών είναι στ’ αλήθεια τέχνη, αλλά το αν είναι κάτι που έχει θέση μέσα στο χώρο που ζούμε.
Έχει λοιπόν; Ίσως χρειάζεται ιδιαίτερη εσωτερική εκπαίδευση για να μπορεί κανείς να αναλύσει μέσα από ένα έργο, την ψυχολογία του καλλιτέχνη, όμως δεν χρειάζεται να κάνετε αυτό. Κοιτάξτε το μόνο και νιώστε με ειλικρίνεια, τι σας προκαλεί; Σας γεννά συναισθήματα και τι είναι αυτά; Είναι ξεκάθαρη η διαδικασία που ωθεί μέσα σας ή είναι συγκεχυμένη;
Κρατήστε μόνο, ότι δεν χρειάζεστε να δεσπόζει στον χώρο που ζείτε και αναπαύεστε, ούτε η σύγχυση, ούτε ο θυμός, ούτε τα δάκρυα, ούτε η πικρία ή η διαστροφή κανενός, όσο κι αν σας έχουν πείσει ότι μπροστά σας έχετε ένα «αληθινό έργο τέχνης». Η θέση του είναι πιθανόν στο μουσείο, αλλά όχι στο σπίτι σας. Ακολουθήστε σε πρώτο στάδιο, το «συναισθηματικό σας βαρόμετρο», και θα σας οδηγήσει να επιλέξετε τι θέλετε να σας συντροφεύει και τι όχι, και να είστε σίγουροι ότι θα σας οδηγεί να απορρίπτετε εκείνο που σας βυθίζει στα σκοτάδια άλλων υπάρξεων και να διαλέγετε εκείνο που ρίχνει φως στη ζωή σας και τη συντονίζει σε υψηλές συχνότητες.

Ο κόσμος της εναλλακτικής θεραπείας