3.5.10

Δημιουργώντας έναν ωφέλιμο χώρο

Μία τοποθεσία στο χώρο, δέχεται θερμότητα, ψύχος, άνεμο, φώς, σκιά, υγρασία, ξηρότητα, και άλλες ποιότητες ενέργειας, σε διαφορετικό βαθμό και ένταση, ανάλογα με τη θέση της ως προς τα σημεία του ορίζοντα, ως προς τον προσανατολισμό της και την γεωβιολογία. Οι παραπάνω παράμετροι μπορούν να είναι ωφέλιμες ή επιζήμιες ανάλογα με, το πώς και τι βάλλουν στο πέρασμά τους, το πόσο παραμένουν στο χώρο ή πόσο γρήγορα φεύγουν, με το αν ενισχύονται ή αποδυναμώνονται από άλλους παράγοντες.
Αν θέλουμε να συνυπάρξουμε με τις δυνάμεις του περιβάλλοντός μας, θα πρέπει να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στις ιδιότητές τους και να τις εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας. Μία δυνατή ριπή ανέμου μπορεί να μας σκοτώσει, μπορεί όμως και να αποτελέσει κινητήριο δύναμη, φτάνει να «συνεργαστούμε» μαζί της.
Κάπως έτσι καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχουν καλές ή κακές, θετικές ή αρνητικές επιδράσεις στο χώρο με τον τρόπο που έχουμε μάθει να το αντιλαμβανόμαστε. Υπάρχουν τα πάντα και τα πάντα μπορούν να είναι ωφέλιμα ή καταστροφικά.
Το πρώτο ζητούμενο είναι η ισορροπία, είτε η φυσική, είτε εκείνη που μπορούμε να δημιουργήσουμε με την παρέμβασή μας. Ένας χώρος δεν πρέπει να βάλλεται διαρκώς από δυνατούς ανέμους, αλλά ούτε να βρίσκεται πάντα σε άπνοια. Θα πρέπει να υπάρχει άνεμος, να μπορούμε να ενισχύσουμε τα ρεύματα αέρος, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν και σημεία προστασίας και ελάττωσης της ισχύος. Υπάρχουν τοποθεσίες που είναι πιο ιδανικές από άλλες, από άποψη ισορροπίας, κι αυτό τις καθιστά ευνοϊκότερες για να κατοικηθούν, να καλλιεργηθούν κτλ. Αν έχουμε να κάνουμε με μία τοποθεσία με όχι και τόσο ευνοϊκές συνθήκες, θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους να τις δημιουργήσουμε, εξισορροπώντας τα θετικά με τα αρνητικά.
Το δεύτερο ζητούμενο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι, να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χαρακτηριστικά του χώρου, για να ευνοηθούμε σε συγκεκριμένες λειτουργίες μας.
Κατανοώντας σε κάποιο καλό βαθμό τα παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε πως πέρα από τη φυσική ομορφιά ενός τοπίου ή την κάλυψη των αισθητικών προσδοκιών μας, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που διέπουν τον κόσμο μας, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα «ορατοί», αλλά επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας, την υγεία μας και τον ψυχισμό μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε φαινομενικά όμορφα, αλλά «θλιμμένα» σπίτια, σπίτια που ανεξάρτητα με το αν είναι καινούργια, με όλες τις ανέσεις και κάθε πολυτέλεια, φιλοξενούν κατοίκους που νοσούν και δυστυχούν.
Η ανεξέλεγκτη και απερίσκεπτη δόμηση έχει προκαλέσει σε μεγάλο βαθμό τέτοιου είδους προβλήματα, κι εδώ καλούμαστε να τα αντιμετωπίσουμε, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, καθώς δεν είναι όλες οι τοποθεσίες κατοικήσιμες και βιώσιμες.
Με το Feng Shui μπορούμε να εντοπίσουμε την ενέργεια που δέχεται ο χώρος κατά την περιστροφή της γης, σε σχέση με τον προσανατολισμό του, να εκμεταλλευτούμε τα ευνοϊκά σημεία για τις καθημερινές μας λειτουργίες και να περιορίσουμε τα επιζήμια. Οι επιβλαβείς ενέργειες εκδηλώνουν την επίδρασή τους όταν τις δεχόμαστε συσσωρευτικά, ΄γι' αυτό θα προσέξουμε ιδιαίτερα που και πως θα τοποθετήσουμε τον χώρο που κοιμόμαστε, εργαζόμαστε, ξεκουραζόμαστε, τους χώρους δηλαδή που βρισκόμαστε καθημερινά και ανελλειπώς. Μπορούμε ακόμα να ενισχύσουμε τις ευνοϊκές ποιότητες του τόπου και να αποδυναμώσουμε τις δυσμενείς, ώστε να μεγεθύνουμε τα οφέλη μας από την παραμονή μας στο χώρο.
Καλό είναι να ζητούμε τη συμβουλευτική του Feng Shui πριν ξεκινήσουμε να χτίσουμε ή να ανακαινίσουμε το χώρο μας.
Αν δε, συνδυάσουμε τη γνώση του Feng Shui με την εξέταση της γεωβιολογίας του τόπου, και με την βιοκλιματική οικοδομική προσέγγιση, μπορούμε πλέον να αρχίσουμε να μιλάμε για την δημιουργία μίας υγιούς κατοικίας, και για τους κατοίκους της και για το περιβάλλον.

Ο κόσμος της εναλλακτικής θεραπείας