9.12.09

Τι σας εμπνέει η κουζίνα σας;

να προετοιμάσετε την τροφή σας και να δημιουργήσετε ή να την ...οδηγήσετε;
Η τεχνολογία της εποχής μας, ο μοντέρνος σχεδιασμός αλλά και η μικροβιοφοβία, είναι τρεις παράγοντες που έχουν απομακρύνει την κουζίνα μας από αυτό που είναι, και την έχουν κάνει κάτι που μοιάζει με διαστημόπλοιο ή με αίθουσα κλινικού εργαστηρίου.
Η καθαριότητα και η τάξη είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τον χώρο που παρασκευάζεται το φαγητό μας, όμως η κουζίνα δεν παύει να είναι εκείνος ο χώρος που εκπέμπει ζεστασιά, ζωντάνια και μαγεία, ο χώρος που εμπνέει και ενεργοποιεί τη δημιουργική φαντασία μας.
Ο σημερινός σχεδιασμός επίπλων κουζίνας, αν και ενδιαφέρον, είναι συχνά ψυχρός και απρόσωπος. Φροντίστε να έχει κάποιο χρώμα και να μην περιορίζετε στις αποχρώσεις του γκρι, (όσο κι αν οι "μίνιμαλ" τάσεις το "επιβάλλουν"*).
Αποφύγετε τα αμέτρητα gadgets που κάνουν όλες τις δουλειές αντί για εσάς. Μία τροφή είναι θρεπτικότερη όταν έχει κοπεί με το χέρι κι όχι με τον πολυκόφτη. Δημιουργήστε έναν χώρο που δείχνει πως κάποιος κινείται εντός του και εργάζεται, όχι έναν χώρο που μοιάζει να τα κάνει όλα μόνος του, ή ακόμα χειρότερα, που μοιάζει νεκρός και διακοσμητικός.
Τοποθετήστε κάποιο φυτό ή μερικά κλωνάρια μπαμπού κοντά στο παράθυρο. Εισάγετε το χρώμα είτε στους τοίχους, είτε στα έπιπλα, είτε στις κουρτίνες και τα αξεσουάρ. Οι αποχρώσεις του πορτοκαλί-βερυκοκί-κίτρινου, είναι πολύ καλές.
Αποφύγετε την καθαριότητα με "πανίσχυρα" καθαριστικά, όπως χλωρίνες και άλλα χειρότερα. Τα μικρόβια υπάρχουν παντού γύρω μας και πάνω μας, και δεν χρειάζεται να "σκαρφαλώσουν" απ' τα χέρια μας για να μας μολύνουν. Η σωστή διατροφή και το καλό ανοσιοποιητικό είναι η μόνη μας ασπίδα. Όταν απολυμαίνετε με σκληρά χημικά το χώρο, εκτός από το δηλητήριο που εισάγετε στον οργανισμό σας, καθιστάτε την άμυνά σας ανίσχυρη. Χρησιμοποιήστε ήπια, βιολογικά καθαριστικά, με περιορισμένα χημικά συστατικά και απαλλαγείτε από την αρνητική ενέργεια του δηλητηριασμένου αέρα.
Κρεμάστε έναν μελωδό της αρεσκείας σας κοντά στον νεροχύτη, ή σε κάποιο σημείο που να τον αγγίζει το ρεύμα του αέρα κι αφήστε τη μελωδία του να αναβαθμίσει τις συχνότητες του χώρου.
Η κουζίνα σας είναι ο χώρος όπου δημιουργείτε τη δική σας "συνταγή υγείας και ευημερίας"!

*σημείωση: ο μίνιμαλ σχεδιασμός αναφέρεται σε αφαιρετικές φόρμες απαλλαγμένες από συμβολισμούς, και όχι σε περιορισμένα χρώματα, ασχέτως αν οι σχεδιαστές προτιμούν το άσπρο και το μαύρο.

Ο κόσμος της εναλλακτικής θεραπείας